The first section of the Island Bay to central city route runs along The Parade, from Shorland Park to Dee Street.

Section 1 map

Island Bay Parade cycleway complete

Since the cycleway was completed in 2016, there has been further public engagement and consultation with the local community on the cycleway design. A community network, Love the Bay, was set up as part of this process.

A decision on the final design is expected to be made by City Councillors in September 2017.

The Island Bay Parade upgrade included:

  • New kerbside cycle lanes between Shorland Park and the Dee Street roundabout
  • Four new pedestrian crossings near Dee, Humber, Mersey and Tamar streets
  • Altering intersections to make them safer
  • New-look bus stops with cycle by-passes.

Shopping centre changes

Changes were made in the shopping centre to encourage lower speeds in line with the recommendations made in the Island Bay Cycleway Working Party Report.

This involved:

  • raising the existing zebra crossings in the main shopping centre to footpath height
  • putting in speed humps (cushions) on either side of these two crossings.

 

Dee Street to Dover Street

It was originally planned for the kerbside cycle lanes to go as far as Dover Street, but Councillors decided it would only go as far as the Dee Street roundabout.

The earlier plan to remove the roundabout at Dee Street and instead install traffic lights or stop signs at the intersection would have provided a safer situation for people on bikes. Following community feedback this intersection will remain as it is for now.

Background

Because The Parade is flat and wide, dedicated bike lanes are ideal – this is great because they’re one of the safest forms of on-road cycle infrastructure.

There were several different options for the cycle lane layout along this stretch of road. This included two one-directional lanes running in the direction of cars, and a single two-way lane. Council engineers found that two separate bike lanes would be the safest and most feasible for the location.

The Council developed two bike lane options for consultation in April 2014. Option 1 was traffic-side bike lanes (between parking and traffic), and Option 2 was for parking protected (kerbside) lanes.

We wrote to residents along The Parade seeking feedback on which bike lane configuration they preferred for Section 1 of the cycleway. A drop-in session was held so people could find out more about the proposals and look at designs.

During the consultation period a total of 178 submissions (9.5MB PDF) were received, of which 80% supported Option 2.

On 20 May 2014, we reported to the Transport and Urban Development Committee. At this meeting, Councillors voted to discard Option 1 and go ahead with Option 2. They also asked staff to ensure the community was involved through the detailed design phase.

Working with the community

After the initial consultation, we held two more drop-in sessions, conducted and numerous visits and discussions with residents, and received feedback by email. Feedback was received from over 700 parties and was reported to the Transport and Urban Design Committee on 3 December 2014.

The Committee agreed to proceed with the final design along The Parade, with some changes to address concerns raised in feedback from the public.

After further consideration, Councillors set up a Working Party to review the proposals. The Working Party reported back to the Council meeting on 24 June 2015. The Council agreed to proceed with The Parade upgrade with some changes:

  • Dee Street – roundabout to be retained (earlier designs had proposed stop signs and/or traffic lights)
  • Adding traffic calming measures to the shopping area to reinforce the existing 30km/h speed limit
  • Stop signs at all side roads along The Parade to ensure recommended safe sight distances are provided for road users, rather than removing more parks
  • Two more short-stay car parks ('P10') along the Parade to make it easier to drop in at corner shops.

With these changes, the total cost of The Parade upgrade was about $1.5 million.

We’ve designed lanes that are better and safer than what was there before, while balancing the needs of pedestrians, bus users and drivers. We’ve tried to keep as much on-street parking as possible, found ways to keep all the pohutukawa trees and come up with a cost-effective solution.

Formal Submissions

Your views

Subscribe to updates

Receive email notifications for key updates for this project

Subscribe